Robert Bijl Architect

HORECAPAVILJOEN RM

2019 | ENKHUIZEN

In de haven van Enkhuizen staat het Rijksmagazijn. Een in 1908 door rijkswaterstaat gebouwd magazijn. In 2019 is deze verbouwd en vergroot tot een horeca gelegendheid.

Het bestaande rijksmagazijn kenmerkt zich door een rijk versierde gevel van metselwerk. De ramen zijn, vanwege de open ligging af te dekken met houten luiken.

Gezien het te kleine oppervlakte van het bestaande magazijn was direct duidelijk dat deze voor de nieuwe bestemming tot horeca vergroot zou moeten worden.

Om het bestaande pand zo min mogelijk aan te tasten is er gekozen deze uitbreiding "los" van het bestaande gebouw te zetten. De verbinding gebeurt door een kleine glazen gang. Hierdoor is er een relatief kleine doorbraak nodig in de gevel van het paviljoen.

Het nieuwe deel is licht gedraaid ten opzichte van het bestaande pand. Hierdoor komt deze in lijn te liggen van het zuidelijke deel van de dijk.

Vanaf deze zuidelijke dijk gezien laat het nieuwe paviljoen zich zo net zien naast het bestaande magazijn.

Gezien de omgeving van de locatie met het open water, en de maritieme setting is er gekozen voor een cortenstalen gevel.Deze zijn in platen verdeeld over de gevel.

Gevelopeningen zijn rondom geplaatst en bieden diverse kijkrichtingen. Richting de Dromedaris, richting het open water, naar de dijk en richting het havenlicht

Paviljoen Architectuur Ontwerp Uitbouw Isometrie
Paviljoen Architectuur Ontwerp Uitbouw Isometrie
Paviljoen Architectuur Ontwerp Uitbouw Situatie