Robert Bijl Architect

WONING EP

2022 | DE DRAAI, HEERHUGOWAARD | NIEUWBOUW

Op nieuwbouwlocatie De Draai in Heerhugowaard worden de komende jaren ongeveer 2.700 woningen en bijbehorende voorzieningen gerealiseerd. Een daarvan is de kavel van mijn opdrachtgever.

De wijk waarin de woning komt te liggen is ontworpen met een duidelijke visie op de toekomstige architectuur. Een zadeldak, een goothoogte van 3 meter, behouden en natuurlijke materialen en kleuren en variatie tussen de verschillende woningen waren uitgangspunten.

De specifieke kavel ligt op het zuiden aan open water.

Hierop is in het ontwerp ingespeld door de zuidgevel open te maken. De overige gevels zijn een spel en compositie van smalle of liggende kozijnen.

Gezien de gezinsgroote en vraag naar ruimte van de opdrachtgevers is er gekozen om het dak met een knik over te laten lopen in de gevel. Hierdoor kan de goot op 3 meter hoogte geplaatst worden maar komt er binnen veel extra ruimte bij.

De entree ligt aan de oostgevel. Om deze te accentueren is gekozen deze als een vlak uit

de gevel te snijden.

Ditzelfde principe wordt ook gebruikt in de garage/ tuinkamer.

Door middel van een vouwdeur kan de volledige tuinkamer op het zuiden open gezet worden waar binnen en buiten in elkaar overgaan.

Voor de materialisering is gekozen voor een dakafwerking van zinken felsplaten. Goten, muurafdekker en de kopgevels zijn eveneens uitgevoerd in zink.

Dit is gecombineerd met een gevel van verticale houten delen.

De garage/ tuinkamer is eveneens uitgevoerd in houten delen maar hier zijn ze horizontaal geplaatst om zo een subtiel verschil te maken tussen beiden volumes.

Schuurwoning Architectuur Isometrie
Schuurwoning Architectuur Isometrie
Schuurwoning Architectuur Situatie